Újévi lencsefasírt

  • |

Szükség van most minden jóra, amit az újév hozhat nekünk, ez nem is kérdés. Nehéz év volt 2020 mindenki számára, ránk fér egy kis egészség, bőség és szerencse. Mindezekért pedig – ha hihetünk a sok évezredes hagyománynak – a lencse felel. Az újévkor fogyasztott lencse ugyanis rendelkezik számos szerencsét hozó varázslattal. A Cityfood most egy olyan recepttel szeretne olvasóinak kedveskedni, ami kicsit túlmutat a klasszikus lencselevesen és lencsefőzeléken. Éljen a lencsefasírt, amit garantáltan imádni fog a család!

 

Miért éppen lencsét együnk?

A lencse igazi szuperélelmiszer, ugyanis nagyon magas a fehérje-, a vas- és a rosttartalma, ezért túl azon, hogy szerencsét hoz, még szervezetünket is számtalan módon segíti. Lehet barna, zöld, sárga, vörös és fekete színű, a lényeg, hogy rendszeresen iktassuk be étrendünkbe. Ha pedig vegetáriánus van a családban, ezért az ételért és receptért örökre hálás lesz.

 

Hozzávalók:

a masszához

  • 20 dkg lencse (bármilyen színű)
  • 1 db tojás
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 teáskanál őrölt fűszerpaprika
  • 1 teáskanál paprikakrém
  • 2 babérlevél

a panírozáshoz:

  • 2 db tojás
  • só ízlés szerint
  • 10 dkg finomliszt
  • 15 dkg zsemlemorzsa

a sütéshez:

  • 2 dl napraforgó olaj

 

A lencsének jó adag vízre és egy egész éjszakára van ahhoz szüksége, hogy még főzés előtt meg tudjon kissé puhulni. Másnap egy lábasba tesszük, majd a sóval, a zúzott fokhagymával, a paprikakrémmel, a babaérlevéllel és az őrölt paprikával együtt főzni kezdjük. Annyi vizet tegyünk rá, amennyi éppen ellepi. Addig főzzük, amíg a leve elfő, majd engedjük fel újra annyi vízzel, amennyi ellepi, és főzzük el azt is. Ennyi idő alatt a lencse szépen megpuhul annyira, hogy krumplitörővel át tudjuk törni. A masszát kihűtjük, a babérlevelet kidobjuk belőle, majd belekeverjük az apróra vágott petrezselyemzöldjét. Ha kihűlt, kis gombócokat formázunk belőle, és a szokásos módon bepanírozzuk. Lisztbe, tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk, végül forró olajban kisütjük őket. A legjobban a majonézes, lilahagymás burgonyasaláta illik hozzá, de kiváló féltét lehet bármilyen főzelék mellé is.

 

Jól jönne az új esztendőben is egy kis segítség a főzés terén? Már sejti, hogy most sem lesz több ideje, mint 2020-ban, ezért gondolkodik az ebéd házhoz rendelésen? Ne rágódjon rajta sokat, válassza a Cityfoodot, válassza a minőséget!