Édes szószok és mártások sültek mellé
Egy finom sült hús és a hozzáillő köret mellé olykor nagyon jólesik egy kis édes-gyümölcsös szósz vagy mártás. Feldobja az ételt, a hús enyhe sós íze és a gyümölcsszósz édes-savanyú íze nagyon jól kiegészítik egymást. A Cityfood most bemutat négy különleges gyümölcsszószt, tartson velünk, hátha sikerül ötletet adnunk a vasárnapi ebédhez!
Egresszósz
Hozzávalók:
- 20 dkg egres
- 10 dkg cukor
- 1 kk citromlé
- 1 ujjnyi citromhéj
- 1 csipet só
- 1 dl tej
- 2 ek tejföl
- 1 ek liszt
- víz
Egy lábasba feltesszük az egrest annyi vízzel, amennyi ellepi. Hozzáadjuk a citrom levét és héját, valamint a cukrot, majd puhára főzzük a gyümölcsöt. A tejet hozzáöntjük, kicsit sózzuk, a tejfölt egy kis vízzel csomómentesre keverjük, majd a gyümölcshöz öntjük, és felforraljuk az egészet. A citromhéjat kivesszük belőle, és kihűtve tálaljuk.
Szilvamártás
Hozzávalók:
- 30 dkg szilva
- 1 dl vörösbor
- 1 evőkanál cukor
- 1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
- 1/2 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 csipet só
- pár csepp citromlé
- 1 evőkanál méz
A cukrot egy lábasba öntjük, és karamellizáljuk. A szilvát kis darabokra vágjuk, hozzáadjuk a cukorhoz, majd leöntjük a vörösborral. Ízesítjük a sóval, a fűszerekkel, a mézzel és a citrom levével. Puhára főzzük a gyümölcsöt, és még forrón tálaljuk.
Áfonyaszósz
Hozzávalók:
- 2 bögre áfonya
- 0.75 bögre cukor
- 0.5 bögre narancslé
- 0.5 bögre víz
- 1 teáskanál reszelt narancshéj
- 1 db fahéj
Egy lábasba tesszük a cukrot, a narancslevet, a vizet, a narancs héját és a fahéjat, majd az egészet felforraljuk. Hozzáadjuk az áfonyát, és puhára főzzük. A fahéjat kivesszük, és langyosan találjuk a szószt.
Narancsmártás
Hozzávalók:
- 3 narancs leve
- 0,5 dl bor
- 1 evőkanál cukor
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1/2 kávéskanál őrölt gyömbér
- 1 narancs vékony csíkra vágott héja
- 1 kk keményítő
A narancsok levét rosttal együtt egy edénybe öntjük, beleszórjuk a cukrot, a fűszereket és a narancs héját, majd leöntjük a borral. Elkezdjük forralni, és amikor már összeforrt, egy pohárban kikeverjük a keményítőt egy kis vízzel, és az elegyhez adjuk. Egyet rottyan, és már kész is!
A hétvégi ebédhez sikerült ötletet adnunk, de a hétköznapok túlterheltek, nem jut ideje főzni? Ne aggódjon, a Cityfoodra mindig számíthat! Rendeljen étlapunkról, és futárunk házhoz viszi az egész család ebédjét!