A szerencsés szilva

  • |

A szilva az egyik legfinomabb nyár végi csemege, lédús, édes gyümölcséből készíthető rengetegféle étel: fahéjas szilvaleves, édes szilvaszósz, szilvás lepény, lekvár vagy akár aszalt szilva. Számos pozitív élettani hatással bír, ezért amikor szezonja van, érdemes belőle napi rendszerességgel fogyasztani, szezonon kívül pedig jól jön a fagyasztott verzió vagy éppen az aszalt szilva. Tartson ismét a Cityfooddal, bemutatjuk a szilvát!

  • A szilva az egyik legnépszerűbb gyümölcs szerte a világon, szinte mindenhol termesztik, hazánkban is nagy hagyománya van.
  • A szilvafa közepes igényű fafajta, legjobban a mérsékelt égövet szereti, sok napfénnyel, sok csapadékkal és meleg nappalokkal. Permetezni kell, és időnként szükséges trágyázni is ahhoz, hogy bőséges termést hozzon.
  • Nem csak lila színű szilva létezik, hanem fehér, zöld, sárga, piros és vörös színben is pompáznak az érett lédús gyümölcsök.
  • Egy egészséges, gondozott szilvafa évente akár 40-50 kiló gyümölcsöt is képes megérlelni.
  • Bár a szilva Magyarországon is megterem, egy átlag magyar évente csupán öt kiló szilvát fogyaszt.
  • A szilvafát ősszel a legcélszerűbb elültetni, de ha lemaradtunk róla, a tavasz is megfelelő időpont lehet számára.
  • A szilva leszedés után nem tárolható túl hosszú ideig, gyorsan megpuhul, és élvezhetetlenné válik. Érdemes hűtőszekrénybe tenni, amíg el nem fogyasztjuk.
  • A gyümölcsről elneveztek egy külön színt is, ez a szilvakék.
  • A kínai kultúrában a szilva a szerencsét szimbolizálja.
  • Újkőkori régészeti lelőhelyeken az olajbogyó és a szőlő mellett szilvamaradványokat is találtak.
  • A szilva jótékony hatással van a szív működésére, ezért szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknek ajánlott rendszeres fogyasztása. Csökkenti a magas vérnyomást és a stroke kockázatát.
  • A szilva erős antioxidáns hatásának köszönhetően erősíti a szervezet természetes védekező képességét.
  • A szilva alacsony glikémiás indexű, így a szilvaevés segíthet a vércukorszint szabályozásában, és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentésében, illetve fogyókúrázóknak is megengedett a mértékkel való fogyasztása.

 

Ön is szívesen enne valami finom szilvás ételt, de nem sok kedve van a főzéshez? A Cityfood tudja a megoldást, kóstolja meg szilvával készült ételeinket, és spórolja meg a főzéssel töltött időt. Aszalt szilvával göngyölt pulykamell, barna rizzsel; Szilva ízes palacsinta; Fahéjas szilvaleves stevia édesítőszerrel – csak hogy néhányat említsünk a sok közül. Rendelje házhoz ebédjét a Cityfood kínálatából!