Citromos rizskoch

Egy finom, tartalmas leves és egy könnyű, édes desszert mindig jólesik az embernek. Vannak olyan tipikus ételpárosítások, amelyek az évtizedek során megszokottá váltak, ilyen például a gulyásleves és a rizskoch is – ezek sok háztartásban együtt szerepelnek az étlapon. A rizskoch jellemzően maradék tejberizst megmentő étel szokott lenni, de mi van akkor, ha nincs maradék tejberizs, és kezdő háziasszonyként szükség lenne egy jól bevált receptre? A Cityfood most megosztja kedve olvasóival a legfinomabb rizskoch receptjét.

Hozzávalók:

  • 40 dkg rizs
  • 0,6 liter víz
  • 0,6 liter tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • egy csipet só
  • 3 tojás
  • 12 dkg puha vaj
  • 12 dkg cukor
  • egy biocitrom reszelt héja
  • 1 ek zsemlemorzsa

A rizst alaposan átmossuk, azután hideg vízzel felöntjük, beleszórjuk a sót és a vaníliás cukrot, majd lefedve elkezdjük főzni. Amikor már kissé megpuhult, és a víz nagy részét magába szívta, hozzáöntjük a tejet is. Kis lángon tovább főzzük, néha megkeverve, figyelve rá, hogy ne égjen oda. Ha már teljesen puha a rizs, hagyjuk egy kicsit állni, ezalatt a fennmaradó folyadékot is magába fogja szívni. Végül kitesszük egy tálba, és hagyjuk kihűlni.
A citromot jó alaposan megmossuk, majd lereszeljük a héját. Hozzáadjuk a cukrot, a puha vajat és a tojások sárgáját. Az elegyet géppel habosra keverjük. Ezt követően a tojások fehérjéből kemény habot verünk. A citromos-cukros keveréket a kihűlt tejberizshez keverjük, majd végül a keményre vert tojásfehérjét is. Utóbbinál fontos, hogy ne törjük össze a habot, ezért óvatos mozdulatokkal keverjük a rizshez. A sütőt előmelegítjük, egy közepes méretű tepsit kivajazunk, majd kiszórjuk zsemlemorzsával. Betoljuk a sütőbe, és 180 fokon addig sütjük, míg a teteje szépen pirulni kezd. Langyosan vagy hidegen tálaljuk, csokiöntettel, lekvárral, gyümölcsszósszal érdemes kínálni.

Egyszerű is, nagyszerű is, az egész család szereti, csak az a baj, hogy nem fér bele a következő hétbe? Ne búsuljon, a Cityfood mindig tudja a megoldást. Rendelje házhoz finom ételeinket, mi pedig gondoskodunk róla, hogy az egész család jóllakjon!