Rákóczi túrós házilag
- HOGYAN
- |
A legnépszerűbb hazai sütemények között előkelő helyet foglal el a Rákóczi túrós, ami tömény, habos, kalóriadús édesség, mégis rengetegen imádják. Az elmúlt években biztosan sokan tapasztalták azt az új trendet, hogy a hagyományos desszerteket újraértelmezik a cukrászdák, és sokszor hiába számítunk egy tömény édességre, végül nem azt kapjuk. A Cityfood most egy teljesen klasszikus Rákóczi túrós receptet hozott kedves olvasóinak, amiben senki sem fog csalódni: nagyon édes, nagyon tömény, ahogyan az hagyományosan ki lett találva. Elkészítése kissé munkás, de megéri!
Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg finomliszt
- 1 tojássárgája
- 6 dkg porcukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 biocitrom reszelt héja
- 12 dkg hideg vaj
- 1 dl tejföl
Hozzávalók a töltelékhez:
- 75 dkg túró
- 15 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 3 tojássárgája
- 2 marék mazsola
- 2 ek búzadara
Hab:
- 3 tojásfehérje
- 15 dkg porcukor
- 3 ek citromlé
- 6 ek sárgabaracklekvár
A tésztához a lisztet és a sütőport átszitáljuk, majd elkeverjük benne a csomómentesre tört porcukrot. A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük, és a lisztes tálba szórjuk. A hideg vajat belekockázzuk, a tojássárgájával és a tejföllel egynemű tésztát gyúrunk belőle. Fél órára hűtőbe tesszük, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe nyújtjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon addig sütjük, míg a tészta teteje megkeményedik. A sütőből kivéve hűtjük a tésztát, amíg a tölteléket elkészítjük. A töltelékhez a túrót összetörjük a porcukorral, a vaníliás cukorral és a tojássárgájával, majd belekeverjük a mazsolát. Ha ezzel elkészültünk, félretesszük. A tojások fehérjét gőz fölött kemény habbá verjük habverő géppel, közben apránként adagoljuk bele a porcukrot és a citromlevet. Ha a hab teljesen kemény, ezt is félretesszük. A langyosra hűtött tészta tetejét megszórjuk a búzadarával, rásimítjuk a túrós tölteléket. A túrós réteget megkenjük a baracklekvárral, majd annak a tetejére halmozzuk a tojásfehérjés habot. A süteményt visszatoljuk a sütőbe és addig sütjük, amíg a hab teteje elkezd enyhén barnulni. Kihűtve szeleteljük, hideg vízbe mártott éles késsel.
Ha szeretné elkészíteni ezt a finom süteményt a családjának, de aggódik, hogy egy ilyen munkás desszert mellett a főzésre már nem jut ideje, hívja a Cityfoodot segítségül! Csak néhány kattintás és az ebéd már úton is van Önhöz!
A kép illusztráció.