Rákóczi túrós házilag

A legnépszerűbb hazai sütemények között előkelő helyet foglal el a Rákóczi túrós, ami tömény, habos, kalóriadús édesség, mégis rengetegen imádják. Az elmúlt években biztosan sokan tapasztalták azt az új trendet, hogy a hagyományos desszerteket újraértelmezik a cukrászdák, és sokszor hiába számítunk egy tömény édességre, végül nem azt kapjuk. A Cityfood most egy teljesen klasszikus Rákóczi túrós receptet hozott kedves olvasóinak, amiben senki sem fog csalódni: nagyon édes, nagyon tömény, ahogyan az hagyományosan ki lett találva. Elkészítése kissé munkás, de megéri!

Hozzávalók a tésztához:

  • 25 dkg finomliszt
  • 1 tojássárgája
  • 6 dkg porcukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 biocitrom reszelt héja
  • 12 dkg hideg vaj
  • 1 dl tejföl

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 75 dkg túró
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 tojássárgája
  • 2 marék mazsola
  • 2 ek búzadara

Hab:

  • 3 tojásfehérje
  • 15 dkg porcukor
  • 3 ek citromlé
  • 6 ek sárgabaracklekvár

A tésztához a lisztet és a sütőport átszitáljuk, majd elkeverjük benne a csomómentesre tört porcukrot. A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük, és a lisztes tálba szórjuk. A hideg vajat belekockázzuk, a tojássárgájával és a tejföllel egynemű tésztát gyúrunk belőle. Fél órára hűtőbe tesszük, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe nyújtjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon addig sütjük, míg a tészta teteje megkeményedik. A sütőből kivéve hűtjük a tésztát, amíg a tölteléket elkészítjük. A töltelékhez a túrót összetörjük a porcukorral, a vaníliás cukorral és a tojássárgájával, majd belekeverjük a mazsolát. Ha ezzel elkészültünk, félretesszük. A tojások fehérjét gőz fölött kemény habbá verjük habverő géppel, közben apránként adagoljuk bele a porcukrot és a citromlevet. Ha a hab teljesen kemény, ezt is félretesszük. A langyosra hűtött tészta tetejét megszórjuk a búzadarával, rásimítjuk a túrós tölteléket. A túrós réteget megkenjük a baracklekvárral, majd annak a tetejére halmozzuk a tojásfehérjés habot. A süteményt visszatoljuk a sütőbe és addig sütjük, amíg a hab teteje elkezd enyhén barnulni. Kihűtve szeleteljük, hideg vízbe mártott éles késsel.

Ha szeretné elkészíteni ezt a finom süteményt a családjának, de aggódik, hogy egy ilyen munkás desszert mellett a főzésre már nem jut ideje, hívja a Cityfoodot segítségül! Csak néhány kattintás és az ebéd már úton is van Önhöz!

A kép illusztráció.