Kedvencünk, a lasagne
- HOGYAN
- |
A lasagne világszerte ismert és kedvelt tésztaétel, melyet a pizzához hasonlóan az olaszoknak köszönhetünk. Garfield, a sokak által szeretett duci macska kedvence természetesen a húsos változat, de számos más variációban is elkészíthető. A vegetáriánus lasagne például zöldségekkel rakott, de készülhet spenóttal, hallal, ricottával, tojással vagy szinte bármivel – csak a fantáziánkon múlik. A Cityfood most egy zöldséges lasagne recepttel kedveskedik olvasóinak, mely kiváló főétel lehet akár vegetáriánusok számára is!
Hozzávalók:
- 30 dkg lasagne tészta
- egy marék reszelt sajt
A paradicsomos mártáshoz:
- 2 ek olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 15 dkg zöldborsó
- fél fej brokkoli
- 400 g paradicsom konzerv
- 2 dl víz
- só
- 1 tk cukor
- őrölt bors
- 1 tk oregánó
- 1 tk bazsalikom
A besamel mártáshoz:
- 5 dkg vaj
- 1 púpozott ek liszt
- 5 dl langyos tej
- fél tk őrölt szerecsendió
- só, bors
A vöröshagymát és a fokhagymát kockákra vágjuk és az olívaolajon megpirítjuk. Ráöntjük a borsót és az apró rózsáira szedett brokkolit, majd fedő alatt kicsit megpároljuk őket. Ha már kezdenek puhulni, felöntjük a paradicsomszósszal és 2 dl vízzel. Beleszórjuk a sót, a cukrot és a fűszereket. Felforraljuk, és ha minden zöldség megpuhult, elzárjuk alatta a gázt. Egy lábasban megolvasztjuk a vajat, közben meglangyosítjuk a tejet. A vajra öntjük a lisztet, kissé megpirítjuk, majd beleszórjuk a sót, a borsot és a szerecsendiót. Lassanként felöntjük a tejjel, folyamatosan kavargatva, hogy ne tudjon becsomósodni. Összeforraljuk, majd félretesszük.
Egy négyzet alakú tepsit kivajazunk, és elkezdjük kirakni a lasagne lapokkal. Egy réteg tészta után egy réteg paradicsomos szósz következik, majd egy kevés besamel mártás, a tetejére pedig újabb tésztalap. Addig rétegezzük így, amíg el nem fogy a tészta és a szósz. Az utolsó réteg tészta tetejét már csak besamellel kenjük be. Alufóliával lefedve fél órára a sütőbe toljuk. Közben ellenőrizzük, és ha nagyon kiszáradna, egy kevés vízzel meglocsolhatjuk. Fél óra után tűpróbát végzünk, és ha már jó puha a tészta, megszórjuk sajttal, majd visszatoljuk egy kevés időre a sütőbe, amíg a sajt megpirul a tetején.
Ha mostanra megkívánt egy jó lasagnét, de ideje éppen nem sok van, keresse a Cityfood étlapján, hiszen nálunk állandó szereplő. Többféle változatban készítjük el kedves megrendelőinknek, hogy mindenki kedvence sorra kerüljön – rendelje házhoz, lakjon jól a Cityfoddal!