Kedvencünk, a lasagne

A lasagne világszerte ismert és kedvelt tésztaétel, melyet a pizzához hasonlóan az olaszoknak köszönhetünk. Garfield, a sokak által szeretett duci macska kedvence természetesen a húsos változat, de számos más variációban is elkészíthető. A vegetáriánus lasagne például zöldségekkel rakott, de készülhet spenóttal, hallal, ricottával, tojással vagy szinte bármivel – csak a fantáziánkon múlik. A Cityfood most egy zöldséges lasagne recepttel kedveskedik olvasóinak, mely kiváló főétel lehet akár vegetáriánusok számára is!

Hozzávalók:

  • 30 dkg lasagne tészta
  • egy marék reszelt sajt

A paradicsomos mártáshoz:

  • 2 ek olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 15 dkg zöldborsó
  • fél fej brokkoli
  • 400 g paradicsom konzerv
  • 2 dl víz
  • 1 tk cukor
  • őrölt bors
  • 1 tk oregánó
  • 1 tk bazsalikom

A besamel mártáshoz:

  • 5 dkg vaj
  • 1 púpozott ek liszt
  • 5 dl langyos tej
  • fél tk őrölt szerecsendió
  • só, bors

A vöröshagymát és a fokhagymát kockákra vágjuk és az olívaolajon megpirítjuk. Ráöntjük a borsót és az apró rózsáira szedett brokkolit, majd fedő alatt kicsit megpároljuk őket. Ha már kezdenek puhulni, felöntjük a paradicsomszósszal és 2 dl vízzel. Beleszórjuk a sót, a cukrot és a fűszereket. Felforraljuk, és ha minden zöldség megpuhult, elzárjuk alatta a gázt. Egy lábasban megolvasztjuk a vajat, közben meglangyosítjuk a tejet. A vajra öntjük a lisztet, kissé megpirítjuk, majd beleszórjuk a sót, a borsot és a szerecsendiót. Lassanként felöntjük a tejjel, folyamatosan kavargatva, hogy ne tudjon becsomósodni. Összeforraljuk, majd félretesszük.
Egy négyzet alakú tepsit kivajazunk, és elkezdjük kirakni a lasagne lapokkal. Egy réteg tészta után egy réteg paradicsomos szósz következik, majd egy kevés besamel mártás, a tetejére pedig újabb tésztalap. Addig rétegezzük így, amíg el nem fogy a tészta és a szósz. Az utolsó réteg tészta tetejét már csak besamellel kenjük be. Alufóliával lefedve fél órára a sütőbe toljuk. Közben ellenőrizzük, és ha nagyon kiszáradna, egy kevés vízzel meglocsolhatjuk. Fél óra után tűpróbát végzünk, és ha már jó puha a tészta, megszórjuk sajttal, majd visszatoljuk egy kevés időre a sütőbe, amíg a sajt megpirul a tetején.

Ha mostanra megkívánt egy jó lasagnét, de ideje éppen nem sok van, keresse a Cityfood étlapján, hiszen nálunk állandó szereplő. Többféle változatban készítjük el kedves megrendelőinknek, hogy mindenki kedvence sorra kerüljön – rendelje házhoz, lakjon jól a Cityfoddal!