Sajtos stangli, egy igazi klasszikus

A változatosság gyönyörködtet, így van ez a konyhában is, mégis vannak olyan ízek és illatok, amelyek időről időre eszünkbe jutnak és megkívánjuk őket. Felidézik a gyerekkori emlékeinket, a családi összejöveteleket, a nagyit, ahogyan süti a finom süteményeket a konyhában. A sajtos stangli klasszikus sós sütemény, minden ünnep állandó szereplője, nincs vendégség nélküle. A Cityfood most bemutat egy egyszerű, de jól bevált receptet, ami gyorsan elkészül, így még a nyári meleg napok során is könnyedén elkészíthető!

Hozzávalók:

  • 12 dkg puha vaj
  • 12 dkg sertészsír
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 ek só
  • 2 db tojás
  • 2 dl tejföl
  • 15 dkg reszelt trappista sajt
  • 1 tojás a tésztát megkenni
  • 1 nagy marék reszelt sajt a tetejére

A lisztet a sóval elkeverjük, majd a zsírt és a szobahőmérsékletű vajat elmorzsoljuk vele. Ha morzsás állagú elegyet kaptunk, hozzáadjuk a tejfölt. A tojásokat kissé felverjük, és a lisztes, tejfölös keverékhez adjuk. A 15 dkg reszelt trappista sajtot is a lisztes tálba öntjük, és az egészből egynemű tésztát gyúrunk. A tésztát becsomagoljuk folpackba és hűtőbe tesszük legalább két órára, de ha van rá lehetőségünk, még jobb, ha egy teljes éjszakát hagyjuk pihenni. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, lereszelünk egy nagy maréknyi sajtot, és felverünk egy tojást. A megpihentetett tésztát kivesszük a hűtőből, és lisztezett deszkán ujjnyi vékonyra kinyújtjuk. A tetejét megkenjük a tojással, majd megszórjuk a sajttal. Ezt követően elkezdjük derelyevágóval felszelni, vékony rudakat vágunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, és az előmelegített sütőben kb. 10-13 perc alatt aranybarnára sütjük őket.

Ha Ön is szívesen sütne valami finomat a családnak, de sosem jut idő rá, a főzést bízza másra, spóroljon magának időt! A Cityfoodtól finom ételeket rendelhet házhoz, így marad ideje örömteli tevékenységekre. Élvezze ki a nyári szabadságot, a Cityfood egész nyáron főz ön helyett!