Lazacot enni jó!

Régóta tudjuk, hogy a halak rendkívül fontos tápanyagokat tartalmaznak, és bár a magyar konyha legnevezetesebb ételei között szerepelnek halas fogások, országos szinten mégis igen kevés halat fogyasztunk. A Cityfood e heti cikkében most egy messziről érkezett hal a főszereplő: a lazac. A lazac a lazacfélék családjába tartozik, amely az Atlanti-óceánban és a Csendes-óceánban őshonos. Fenséges ízéről, gazdag tápanyagtartalmáról és sokoldalú felhasználhatóságáról ismert, ezért érdemes róla szót ejteni!

Éljen az omega-3!

A lazac kiváló omega-3 zsírsavforrás, ami nélkülözhetetlen a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez, a szervezetben található különféle gyulladások csökkentéséhez és az agyműködés javításához. Ezen kívül gazdag D-vitaminban, B-vitaminokban, szelénben és fehérjében is. A lazac alacsony kalóriatartalmú, így az egészséges étrendbe is könnyedén beilleszthető, mindezek mellett pedig az íze is kiváló.

Néhány lehetőség

A lazacot sokféleképpen elkészíthetjük: sütve, grillezve, párolva, főzve, füstölve, sőt, akár még nyersen is fogyasztható. A sütés az egyik legnépszerűbb módszer, melynek során a lazac ízletes, ropogós kérget kap, miközben belül szaftos marad. Gyakran fűszerezik sóval, borssal, citrommal és különböző zöldfűszerekkel. A grillezés során enyhe füstös ízt kap, míg a párolástól puhává és omlóssá válik. Nyersen, vékony szeletekre vágva, sushihoz vagy sashimihoz is ideális.

Néhány alternatíva

Sokoldalúságát bizonyítandó összegyűjtöttünk néhány lehetséges elkészítési módot.

Sült lazacfilé zöldségekkel: a lazacfilét sóval, borssal és fűszerekkel ízesítjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Köretként párolt vagy sült zöldségeket kínálhatunk hozzá.

Lazacburger: a lazacfilét ledaráljuk, majd hagymával, tojással és fűszerekkel összekeverjük. A masszából pogácsákat formázunk, és serpenyőben vagy sütőben kisütjük. Ezt követően már tehetjük is a hamburgerzsemlébe, némi szósz és friss zöldség mellé.

Lazacsaláta: a lazacfilét grillezük vagy sütjük, majd vékony szeletekre vágjuk. Összekeverjük salátazöldségekkel, olívaolajjal, citromlével és fűszerekkel, és máris kész a teljesértékű ebéd.

Lazacos szendvics: a kettévágott kiflit megkenjük krémsajttal, majd megszórjuk kapribogyóval. Lazacszeleteket teszünk rá meg egy kevés mozzarellát, és már fogyaszthatjuk is az ízletes lazacos szendvicset.

A lazac ízletes és egészséges tengeri finomság, ami sokféleképpen elkészíthető. De bizony vannak olyan napok, amikor még a szendvicskészítés is feladja a leckét. Jön a kánikula, könnyítse meg a nyarat azzal, hogy a sütést-főzést a Cityfoodra bízza! Rendeljen ebédet gazdag kínálatunkból, hagyja a konyhai teendőket és a kiszállítást ránk, így marad ideje élvezni a pihenést!