Mit együnk kánikula idején?

  • |

Tombol a nyár, heteken keresztül kitart a hőség, ami bizony komoly megterhelést jelent a szervezet számára, ezért ilyenkor kiemelten fontos, hogy tudatosan kezeljük a mindennapos folyadék- és táplálékfogyasztásunkat. A cél ilyenkor a folyadék- és ásványianyag háztartás egyensúlyban tartása, valamint a szervezet hűtése anélkül, hogy extra megterhelésnek tennénk ki. A Cityfood e heti cikkében néhány kímélő ételt és hűsítő tippet osztunk meg kedves olvasóinkkal, érdemes velünk tartani!

Sok folyadék

Hőség idején rendkívül fontos, hogy elengedő, lehetőleg cukormentes folyadékot fogyasszunk. A napi 2,5 liter víz ilyenkor kevésnek bizonyul, ezért meg kell ragadni minden lehetőséget, hogy kellő mennyiségű folyadékot juttassunk szervezetünkbe. A legjobb a tiszta víz, mellé ihatunk hideg limonádét, teát, esetleg gyümölcslevet, de jó, ha a cukrot kerüljük, hiszen azzal terheljük szervezetünket. A kávé és az alkohol dehidratáló hatású, ezért ezeket mértékkel érdemes ilyenkor fogyasztani. Ha pedig már elég a vízből, a hideg turmixok és levesek szintén jó szolgálatot tesznek.

Kímélő ételek

Kánikula idején érdemes könnyű, frissítő ételeket választani, amelyek könnyedén megemészthetők. Ilyenek a zöldségek, a gyümölcsök, a saláták. Nehéz köretek helyett friss zöldségköret vagy párolt zöldség is lehet, és a húsok közül is érdemes szárazabbat választani. A hal igazi hőséget átvészelős étel, a tonhalat például még főzni sem kell, elég egy konzervet kinyitni, és máris finom ebédet tudunk belőle készíteni. A desszertről a melegben sem érdemes lemondani, de ilyenkor inkább a gyümölcsös sütemények, a hűsítő fagyik, joghurtok, vagy a gyümölcssaláták javasoltak.

Néhány hasznos tipp

A nagy melegben ne együnk nagy adagokat, inkább többször keveset. Figyeljünk a sóbevitelre, de ne sózzuk túl az ételeket, hiszen azzal is terheljük a testünket. A friss gyümölcsök és zöldségek vitaminokkal és ásványi anyagokkal is ellátják a szervezetet, így ezeket a legjobb ilyenkor nassolni. Tartsunk a hűtőben hideg vízzel teli kancsót, és óránként töltsük meg vele a poharunkat.

A kánikula idején fontos, hogy odafigyeljünk a táplálkozásra és a folyadékpótlásra, egy kis odafigyeléssel könnyebben átvészelhetőek a forró nyári napok. Hogy a főzéssel egyáltalán ne kelljen bajlódni, rendeljen finom, egészséges, alakbarát és kímélő ételeket a Cityfood Vitálkonyha menüjéből. Néhány kattintás, és futárunk házhoz viszi a finom ebédet!