Kovászolj okosan

A kovászolás ősi technikája az elmúlt évtizedben reneszánszát éli, egyre többen fedezik fel az eljárásban rejlő ízek sokszínűségét és a kovászolt ételek egészségügyi előnyeit. Kovászolni bizony nem csak uborkát érdemes, számos más növény is elkészíthető ezzel az izgalmas eljárással. A kovászolt étel nem csak ízével, de a benne rejlő vitaminokkal is hozzájárul az egészséges étrend fenntartásához. A Cityfood e heti blogbejegyzése a kovászolás világába kalauzolja el kedves olvasóit, bemutatva a folyamat alapjait és a kovászolás ősi bölcsességet.

Mi is az a kovászolás?

A kovászolás lényegében egy természetes erjesztési folyamat, amelyet a friss zöldségeken előforduló tejsavbaktériumok végeznek el. Ezek a mikroszkopikus élőlények a cukrokat tejsavvá alakítják, ami a kovászos ételek jellegzetes savanyú ízét és tartósító hatását adja. A kovászolás legegyszerűbb formája az uborka kovászolása, de a technikát számos más zöldségre, gyümölcsre, sőt, akár húsokra is alkalmazhatjuk. A kovászos káposzta, a savanyú répa vagy a koreai kimcshi mind remek példa az eljárásban rejlő lehetőségekre. Az így készült ételek nem csupán ízletesek, de vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdagok.

Miért érdemes kovászolni?

A kovászolás nem csupán finom ételeket eredményez, de számos egészségügyi előnye is van. A tejsavbaktériumok probiotikumként is ismertek, amelyek jótékony hatással vannak a bélflórára, erősítik az immunrendszert és javítják az emésztést. Ezen kívül a kovászos ételek vitaminokban, és ásványi anyagokban gazdagok, mint a C-vitamin, a K-vitamin és a kálium.

A türelem kovászolt ételt terem

A kovászolás elsajátítása nem bonyolult, de türelmet és odafigyelést igényel. Mindig friss alapanyagot használjunk, különben nem lesz jó a végeredmény. A kovászoláshoz tiszta vízre és sóra van szükség. Kovászolni üvegedényben a legjobb, amit fóliával érdemes lefedni, mert a befőttes üveg teteje könnyen leugorhat az erjedési folyamat közben. A kovászolt étel színe az erjedési folyamat során megváltozik. Amikor fakóvá válik, akkor jó eséllyel el is készült, de érdemes megkóstolni, hiszen így lehet a legbiztosabban megállapítani, hogy az étel készen áll-e a fogyasztásra.

Ez az eljárás remek módja annak, hogy felfedezzük a természetes ízek sokszínűségét és a hagyományos élelmiszer-előállítási technikák előnyeit. De hogy az ebéd se maradjon el, a Cityfoodtól finom meleg ebédet rendelhet házhoz, amit futárunk el is visz Önnek. Rendelje házhoz a finom fogásokat, hogy a nyár nyugalmasan teljen!