Mandulavaj – egy imádnivaló szuperfood

A legfinomabb étel is unalmassá válik egy idő után, de szerencsére a Cityfoodnak van egy szuper tippje arra, mivel lehet változatosabbá tenni a reggeliket, a vacsorákat vagy akár a napközbeni étkezéseket. A különféle mogyorókrémek már hazánkban is elterjedtek, de a mandulavajjal sokan még csak most ismerkednek, noha a reformkonyha már egy ideje erőszeretettel használja ezt a különleges alapanyagot. A mandula rendkívül értékes tápanyagforrásunk, így a belőle készült mandulavajjal is érdemes szorosabb ismeretséget kötnünk.

Hogyan fogyasszuk a mandulavajat?

Az első és legfontosabb kérdés, hogy miként érdemes a mandulavajat fogyasztani. A mandulavaj állaga krémes, íze lágy, így nagyon sok ételhez jól illik. A lehetőségek tárháza majdnem végtelen, de azért adunk néhány ötletet. Kenhetjük friss kenyérre, pirítósra, kalácsra. Hozzáadhatjuk a reggeli zabkásánkhoz vagy natúr joghurthoz, amivel táplálóbba és gazdagabbá tesszük ezeket. Emellett turmixok és smoothie-k remek kiegészítője lehet, de sütemények, kekszek, muffinok is készülhetnek vele. Friss gyümölcsök és zöldségek is nagyon jól harmonizálnak ízével, érdemes tehát bátran próbálkozni.

Számos értékes tápanyag

A mandulához hasonlóan a mandulavaj is igazi kincsesbánya, ha a benne rejlő tápanyagokat vizsgáljuk. Kiváló fehérjeforrás, ami segít az izomzat építésében és megőrzésében. Gazdag telítetlen zsírsavakban, amelyek segítenek csökkenteni a koleszterinszintet, és támogatják a szív egészségét. A mandulában található E-vitamin erős antioxidáns, amely védi a sejteket a káros szabad gyökök ellen. A rostok segítenek az emésztésben, és jóllakottságérzetet biztosítanak. A mandulavaj tartalmaz magnéziumot, káliumot, valamint B-vitaminokat, amelyek számos fontos testfunkcióhoz járulnak hozzá. Kiváló energiaforrás, így ideális választás sportolóknak és aktív életmódot folytatóknak is.

Mire figyeljünk a mandulavaj vásárlásakor?

Válasszunk olyan terméket, aminek csak egyetlen összetevője van: a mandula. Kerüljük a hozzáadott cukrot, sót és olajat tartalmazó változatokat. A mandulavaj lehet krémes vagy kissé darabos. Az állaga attól függ, hogy milyen finomra őrölték a mandulát. Íze változhat a mandula fajtájától és a pörkölés mértékétől függően, így mindenki megtalálhatja a számára leginkább megfelelőt.

A mandulavaj tehát egy rendkívül egészséges és sokoldalú élelmiszer, amelynek fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár. Mindenkinek ajánljuk, mert a változatos étrend ugyanolyan fontos egészségünk megőrzése érdekében, ahogyan a mindennapos meleg étel fogyasztása is. A Cityfoodtól finom ebédet rendelhet házhoz, így a napi étkezés egy része könnyen megoldható. Válassza az ebéd házhoz rendelést, futáraink pedig minden hétköznap kiszállítják az ebédet!