Galanga gyökér – különleges íz a messzi Ázsiából

A galanga gyökér hazánkban még kevésbé ismert gyógy-és fűszernövény, amivel leginkább ázsiai ihletésű ételek receptjeiben találkozhatunk. A növény Délkelet-Ázsiából származik, íze kissé emlékeztet a gyömbérre, fűszeres aromája miatt nagyon sokféle ételhez adható. Remekül variálható más fűszerekkel, és számos gyógyhatással rendelkezik, ezért érdemes megismerkedni vele. A Cityfood e heti cikkében a galanga gyökéré a főszerep!

A gyömbér rokona

A galanga a gyömbérfélék családjába tartozó növény, melynek húsos gyökerét használjuk fűszerként, és leginkább porított formában kerül kereskedelmi fogalomba. Különböző fajtái léteznek, a legelterjedtebbek a nagy galanga (Alpinia galanga) és a kis galanga (Alpinia officinarum). Mindkettőnek jellegzetes, fűszeres aromája van, de ízük kissé eltérő. A nagy galanga édesebb és enyhébb, míg a kicsi csípősebb és aromásabb fűszer.

Hogyan használjuk?

Friss vagy szárított formában is használhatjuk, bár előbbit kissé nehézkes itthon beszerezni. Frissen reszelve vagy apróra vágva kiválóan alkalmas levesek, curryk, pácok és mártások ízesítésére. Szárított formában általában porítva kapható, szerencsére így is remekül kiemeli, kiegészíti ételeink ízét.

Néhány lehetőség

Akik még csak most ismerkednek ezzel ez egzotikus fűszerrel, azoknak adunk néhány tippet a lehetséges felhasználásra. A galanga a thai konyha egyik alapfűszere, így nem meglepő, hogy kiválóan illik currykhez, tésztákhoz és sült húsokhoz. Fűszerezhetünk, pácolhatunk vele mindenféle húst, legyen az sertés-, marha- vagy akár baromfihús. Fűszeres íze melegséget ad a leveseknek és főzelékeknek, kókusztejjel párosítva pedig krémes, lágy levest kaphatunk.

Gyógyhatásai

A galangát nemcsak íze, hanem gyógyhatásai miatt is sokan kedvelik. Egyes tanulmányok szerint gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatású és emésztést segítő is egyben. Emellett segíthet enyhíteni a hányingert, a puffadást és a hasmenést, tehát aki emésztési nehézségekkel küzd, annak szinte kötelező beszerezni.

A galanga egy rendkívül sokoldalú és egészséges fűszer, melynek egyedi íze és aromája új dimenziókat nyithat meg a konyhában. De sajnos mindenki életében vannak időszakok, amikor éppen az okozza a nehézséget, hogy a főzésre nem jut idő. Ilyenkor a házhoz rendelt finom, meleg ebéd óriási segítség. Szerencsére a Cityfood ételfutáraira egész évben számíthatnak megrendelőink. Vitálkonyha menünk segít fitten maradni a nyári nagy melegben is, de a klasszikus ízek kedvelőiről sem feledkezünk meg!