Utazás az ízek világába – India és a tikka masala

A tikka masala egy hagyományos indiai étel, ami mára világszerte ismert és kedvelt fogássá vált. Ha autentikus indiai ízekre vágyunk, muszáj megkóstolni ezt a krémes, fűszeres indiai ételt, amiben megtalálható minden, ami a keleti ízeket jellemzi – erős fűszerezés és finom húsok, mindez egyszerű körettel szervírozva. A Cityfood ezen a héten India egzotikus tájaira invitálja kedves olvasóit, tartsanak velünk, ismerjük meg együtt ezt az egyszerű, de nagyszerű ételt, a tikka masalát.

Hús, fűszerek, tejszínes-paradicsomos mártás

A tikka masala alapvetően egy csirkeétel, amiben a hús joghurtban és fűszerekben pácolódik, majd sütve vagy grillezve készül el. A „tikka” a pácolt és megsütött húscsíkokra utal, míg a „masala” fűszerkeveréket jelent. A mártás, amelyben a hús készül, paradicsomos, tejszínes, és számos fűszerrel ízesített, így kapja meg jellegzetes, gazdag, utánozhatatlan ízét.

Homályos eredettörténet

A tikka masala eredete kissé homályos, de úgy tartják, hogy brit-indiai ételként jöhetett létre. Egyesek szerint egy skót szakács véletlenül öntött tejszínt a tikka masalába, így született meg a ma ismert krémes változat. Mások szerint az étel Indiában alakult ki, és a brit konyha hatására némi átalakuláson ment át, míg végül elérte ma ismert formáját.

Miért olyan népszerű?

A tikka masala tökéletes egyensúlyt teremt az édes, sós és fűszeres ízek között, éppen ezért szeretik olyan sokan világszerte. A tejszínnek köszönhetően krémes, selymes állagú, ami nagyon kellemes fűszeres ízzel párosul. Bármilyen körettel kínálhatjuk, legyen szó rizsről, naan kenyérről vagy akár tésztáról. Bár a hagyományos tikka masala sokféle fűszert tartalmaz, az elkészítése nem túl bonyolult, így otthon akár otthoni körülmények között is nekiláthatunk.

Néhány hasznos tipp

A tikka masala elkészítéséhez néhány fontos tippet érdemes megfogadni. Fontosak a jó minőségű fűszerek – a garam masala, a kurkuma és a koriander elengedhetetlenek az eredeti íz eléréséhez. Ha igazán finom ételt akarunk készíteni, csakis friss csirkehúsból készítsük, de a paradicsom és a fűszernövények is sokkal intenzívebb ízt adnak az ételnek, ha frissek. A mártás íze akkor tökéletes, ha lassú tűzön készül, hiszen így van ideje összeérni a fűszereknek.

Mostanra meg is éhezett? Van egy jó hírünk, a Cityfoodtól finom meleg ételt rendelhet házhoz az egész család számára. Közeleg a nyár vége, érdemes kihasználni ezt a néhány hetet, és a pihenésre, feltöltődésre koncentrálni. Rendelje házhoz ebédjét, tegye egyszerűbb az életét!