Csicsóka – vicces név, szuper tápanyagforrás

Magasra megnövő szár, dús, bokorhoz hasonlító megjelentés, dekoratív virágok, ehető gumók a föld alól, amik küllemre nagyon hasonlítanak a burgonyához, és telis-teli vannak értékes tápanyagokkal – ez bizony a csicsóka. Nagyszüleink idejében még ismert alapanyag volt, mára viszont kikopott a köztudatból, de a reformkonyhát hirdető oldalakon újra találkozhatunk vele. Alacsony kalóriatartalma miatt a fogyókúrázók álma, de mindenki másnak is érdemes vele megismerkedni, nem hiába az elmúlt évek nagy felfedezettje. A Cityfood cikkének e heti főszereplője a csicsóka. Aki nem ismeri, cikkünkből megtudhatja, miért érdemes ősszel keresni a piacokon!

A virágoskert dísze

A csicsóka a fészkesvirágzatúak családjába tartozó, gumós évelő növény. Észak-Amerikából származik, és a 17. században került Európába. Közeli rokona a napraforgó, de gumóival inkább a burgonyához hasonlít. Magasra megnő, ezért kiváló árnyékadó az alacsonyabb növények számára, és szinte kiirthatatlan, rendkívül szapora növény. Gumója emberi fogyasztásra alkalmas, amit késő ősszel szoktak a föld alól kiásni. Íze édes, kissé diós, és ropogós állagú.

Miért érdemes fogyasztani?

A csicsóka igen gazdag rostforrás, a benne található inulin nevű rostanyag segíti az emésztést, jótékony hatással van a bélflórára, és csökkenti a vércukorszintet. Sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, többek között C-vitamint, B-vitaminokat, káliumot, vasat és magnéziumot. Alacsony a glikémiás indexe, ezért cukorbetegek számára kifejezetten ajánlott a fogyasztása.

Hogyan készítsük el a csicsókát?

Sokoldalúan felhasználható növény, hiszen nyersen salátákba reszelve, sütve, főzve vagy pürésítve egyaránt finom.

  • Csicsókapüré: főzzük meg a csicsókát, majd pürésítsük. Készíthetünk belőle krémlevest vagy köretet húsok mellé.
  • Csicsókasaláta: reszeljük le a csicsókát, majd keverjük össze olajjal, ecettel, sóval és borssal.
  • Sült csicsóka: vágjuk fel a csicsókát, locsoljuk meg olívaolajjal, fűszerezzük és süssük meg a sütőben.
  • Csicsókapalacsinta: reszeljük le a csicsókát, és készítsünk belőle lapos lepényt vagy sós palacsintát.

A változatos és egészségtudatos étrend kialakítása és fenntartása nem könnyű feladat, olykor elkél a kis segítség. A Cityfood Vitálkonyha menüjét azon kedves megrendelőinknek találtuk ki, akik szeretnének kalóriaszegény, rostdús, egészséges, finom meleg ételt enni minden nap. Válassza az ebéd házhoz szállítást – csak néhány kattintás, és futárunk már viszi is a megrendelt fogásokat!