Csörögefánk – egy hagyományos hazai finomság

  • |

Csörögefánk, forgácsfánk, esetleg herőce – ez bizony az egyik legkedveltebb magyar édesség, nagymamákat és gyerekkort idéző vasárnapi finomság. Ropogós külsővel és puha, omlós belsejével elvarázsol mindenkit, aki megkóstolja. Tálalhatjuk porcukorral, fahéjas cukorral vagy lekvárral, édes tésztája azonban önmagában is finom. De vajon hogyan készül? Tényleg hagyományos magyar édesség? A Cityfood e heti cikkében a csörögefánké a főszerep, tartson velünk ismét!

Egy hazai édesség

A csörögefánk eredete meglehetősen régre nyúlik vissza, minden jel arra utal, hogy hazai eredetű a finomság. Az egyszerű, kevés hozzávalóból álló sütemény a magyar konyha egyik jellegzetes étele: édes tészta olajban kisütve – ez a kiindulási alap. Egyes területeken élesztővel készítik, máshol sütőporral, sokan egy kevés rumra esküsznek, amit a tésztába kell tenni, míg mások a vaníliára. Ahány ház annyi csöröge, és hogy ki mivel kínálja, az megint csak egyéni ízlés kérdése.

Így lesz tökéletes

A csörögefánk nem egy kifejezetten bonyolult desszert, de van néhány trükk, amit jó, ha tudunk, mielőtt neki látnánk az elkészítésnek. A liszt mennyisége a tojások méretétől és a tészta állagától függ. Fontos, hogy a tészta ne legyen se túl lágy, se túl kemény. Akkor jó, ha szépen összeáll, de kissé ruganyos. A sütéshez az olajat forróra kell hevíteni, úgy tenni bele a formára vágott tésztát, és ügyelni kell rá, hogy sütés közben az olaj le ne égjen. Mivel a kisütés közben habzás fordulhat elő, ezért nem érdemes a serpenyőt túltölteni olajjal. A csörögefánkokat mindkét oldalukon szép aranybarnára, ropogósra kell sütni.

Néhány variáció

A tésztát édesfűszerekkel, például vaníliával, fahéjjal vagy citromhéjjal is ízesíthetjük. Kerülhet bele egy kevés rum is, ez nem csak különleges ízt, de jobb állagot is biztosít a tésztának. Az elkészült csörögefánk mellé kínálhatunk fahéjas porcukrot, lekvárt vagy akár egy finom sodót is. Csokiszósz, vaníliasodó, karamellszósz, édes túró, friss gyümölcs – mindegyik kiváló választás.

Milyen alkalmakkor készítsük?

A csörögefánk az egyik legnépszerűbb magyar sütemény, bármilyen alkalomra kiváló választás. Fánk lévén farsang idején különösen gyakran kerül az asztalra, de családi ünnepek alkalmával is gyakori szereplő. Remek vendégváró, ám azzal érdemes számolni, hogy ez az az édesség, ami frissen, még melegen a legfinomabb.

Már csak egy tartalmas leves hiányzik a teljes értékű ebédhez? A Cityfoodtól házhoz rendelheti, így marad ideje megsütni a csörögét a családnak. Futáraink házhoz viszik az ebédet, így megkönnyítik az életet a dolgos hétköznapokra – éljen Ön is a lehetőséggel!