Igazságot a vörös húsoknak

A vörös húsok körül zajló vita hosszú ideje tart, és gyakran ellentmondásos információk látnak napvilágot, laikusként nehéz köztük eligazodni. Miközben egyesek egészségtelennek bélyegzik őket, mások fontos tápanyagforrásnak tartják, és az egészséges, változatos étrend fontos pilléreként hivatkoznak rájuk. A Cityfood most közelebbről is megvizsgálja, milyen előnyökkel járhat a vörös húsok fogyasztása – persze csak ha mértékkel és tudatosan építjük be étrendünkbe!

A vörös hús és az egészséges étrend kapcsolata

Bár a vörös húsok számos értékes tápanyagot tartalmaznak, mértéktelen fogyasztásuk összefüggésbe hozható bizonyos egészségügyi problémákkal. A legújabb kutatások szerint a frissen elkészített hús nem okoz problémát, ellenben a feldogozott ételek jelentősen megterhelik a szervezetet és később számos problémát okoznak. A feldolgozás során hozzáadott só, nitrit és egyéb adalékanyagok növelik a szív- és érrendszeri betegségek, valamint egyes rákfajták kialakulásának kockázatát. Mindezek mellett fontos hangsúlyozni, hogy a friss vörös hús egy gondosan felépített étrendbe nagyon jól beilleszthető anélkül, hogy túlzásba kellene vinni a fogyasztását.

Fontos a minőség

Mint minden húsétel esetében, a vörös húsoknál is rendkívül fontos, hogy milyen körülmények között élt az állat, amit aztán elfogyasztunk.  A szabadtartású, fűvel táplált állatok húsának tápértéke és zsírsavösszetétele kedvezőbb, mint az intenzív állattartásban felnevelt állatoké. A megfelelő körülmények között tartott állatok húsának mértékletes fogyasztása a változatos étrend remek kiegészítője lehet.

Értékes tápanyagforrás

A vörös húsok kiváló forrásai az esszenciális aminosavaknak, amelyek az izomépítéshez, a szövetek regenerálódásához és számos egyéb biológiai folyamathoz elengedhetetlenek. A vörös húsban nagyobb mennyiségben található vas, ami a hemoglobin alkotóeleme. A benne lévő cink számos enzim működéséhez szükséges, erősíti az immunrendszert és szerepet játszik a sebek gyógyulásában. A vörös hús tartalmaz még szelént, foszfort és egyéb ásványi anyagokat, valamint zsíroldékony vitaminokat.

A vörös hús tehát értékes tápanyagforrás lehet, de fontos mértékkel és tudatosan fogyasztani. A Cityfood Vitálkonyha menüjében is megtalálható, hiszen számunkra nem csak a kalóriaszegény ételek elkészítése a cél, hanem a változatos és finom fogásokfolyamatosan bővülő kínálatának biztosítása is. Ha Önnek is fontos az egészség, tegyen egy próbát a Cityfooddal, futárunk pedig házhoz szállítja ebédjét!