A mák és a szilvalekvár varázslatos találkozása

A mák és a szilvalekvár külön-külön is hagyományos magyar alapanyag, a híres hazai mákos rétes és a szilvalekváros barátfüle mindenki számára ismerősen hangzik. De vajon hogyan viselkednek együtt, egy süteménybe téve? Bizony nagyon jó páros alkotnak, az édes mákos tészta jellegzetes íze és a szilvalekvár enyhe savanyúsága csodálatosan összeillik. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan készíthetünk egy igazán különleges, modern köntösbe bújtatott mákos-szilvalekváros süteményt, ami kiváló vasárnapi desszert lehet, de akár vendégváró süteménynek is jó választás. A Cityfood e heti süteményötlete a mákos-szilvalekváros pite, mutatjuk, hogyan készül!

Édes és savanyú, a nagyszerű páros

A mák és a szilva párosítása tökéletes harmóniát teremt. A mák olajos magjai gazdagok kalciumban, rézben és mangánban, míg a szilva rostban és C-vitaminban bővelkedik. Együtt egy olyan ízélményt nyújtanak, amely egyszerre édes és kicsit fanyar, mindehhez pedig egy vajas, omlós tészta illik a legjobban, ami szinte elolvad a szájban.

Hozzávalók a süteményhez:

  • 25 dkg finomliszt
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg kristálycukor
  • 2 tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg darált mák
  • 25 dkg szilvalekvár (szilárdabb fajta)
  • 1 tk fahéj

A szobahőmérsékletű vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojásokat, majd a sütőporral elkevert lisztet. A tésztát kettéválasztjuk, az egyik feléhez hozzáadjuk a darált mákot és a fahéjat, a másikat simán hagyjuk. Egy kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral, és a világos tésztát belenyomkodjuk az aljára, majd rákenjük a szilvalekvárt. Az elkent lekvár tetejére morzsoljuk a mákos tésztát. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 percig sütjük. Kissé kihűtjük, és langyos állapotban szervírozzuk. Tálaláskor vaníliafagylaltot, vaníliapudingos krémet, vagy tejszínhabot kínálhatunk mellé, ez még különlegesebbé teszi a desszertet.

Ugye milyen egyszerű, mégis különleges sütemény? Ha szívesen elkészítené vendégeinek vagy szeretteinek, de épp időhiányban szenved, az ebédfőzést bízza a Cityfoodra! Tőlünk finom meleg ebédet rendelhet házhoz, így megspórolhatja a főzéssel töltött időt. Csak néhány kattintás, és futárunk már viszi is az ebédet!