Kása minden mennyiségben – de miből készüljön?

A kása nem csak a gyerekek kedvenc reggelije, felnőttek számára is remek választás lehet. Rengetegféle gabonából készíthető, így változatos és tápláló reggeliket vagy akár egészséges nassolnivalókat varázsolhatunk belőle. Ebben a cikkben a különféle kásák világába kalauzoljuk el kedves olvasóinkat, bemutatva a legnépszerűbb fajtákat, hasznos tulajdonságaikat és elkészítési módjukat. Kásakészítésre fel, tartson a Cityfooddal!

Miért jó, ha kását eszünk?

Az elmúlt évtizedekben a zabkása reneszánszát éli, közvetlenül mögötte pedig ott van a népszerűségi listán a rizskása. Mindez annak köszönhető, hogy a különféle kásák magas tápértékkel bírnak, és számos kedvező élettani hatásuk van. Egy kis gyümölccsel, aszalvánnyal vagy magvakkal feldobva egész délelőttön át tartó lendületet adnak, anélkül, hogy elnehezítenék testünket.

Népszerű kásatípusok

Zabkása: a zabpehely a legelterjedtebb kásaalapanyag, amely gazdag rostokban és béta-glükánban. Meleg tejjel vagy vízzel felfőzve, gyümölcsökkel és diófélékkel díszítve igazi ínyenc reggelit készíthetünk belőle.

Rizskása: a rizskása könnyű és gyorsan emészthető, különösen gyermekek számára ajánlott. Készíthető tejjel vagy vízzel, és fahéjjal, lekvárral vagy gyümölcsökkel ízesítve.

Hajdinakása: a hajdina gluténmentes alapanyag, magas fehérje- és vastartalmú gabona. Sósan és édesen egyaránt fogyasztható, zöldségekkel vagy gyümölcsökkel is kínálhatjuk a belőle főzött kását.

Köleskása: a köles szintén gluténmentes, könnyen emészthető és gazdag ásványi anyagokban. Kiváló választás azok számára, akik érzékenyek a gluténra vagy laktózra. A vízzel felfőzött köleskása mindenmentes, így bárki fogyaszthatja.

Quinoakása: a quinoa egy ősi dél-amerikai gabona, amely teljes értékű fehérjét tartalmaz. Készíthető édes és sós változatban is, és számos egészséges hozzávalóval kombinálható.

Kásák elkészítése

A kásák elkészítése rendkívül egyszerű: a gabonát forró vízben, tejben, esetleg növényi tejben puhára főzzük. Az elkészítési idő a gabona típusától függően változik, de akkor van kész, ha a gabona megpuhult, és a kása krémes állagú. Az elkészült kását ízlés szerint sózhatjuk, cukrozhatjuk vagy édesíthetjük mézzel, gyümölcsökkel, illetve szórhatjuk fahéjjal, kakaóval vagy éppen magvakkal.

A kásák sokoldalúságának köszönhetően számtalan variációt készíthetünk belőlük, érdemes velük bátran kísérletezni. Reggelire vagy éppen vacsorára nagyon jó választás, de mi lesz az ebéddel? Az ebédfőzést bízza bátran a Cityfoodra, tőlünk finom meleg ebédet rendelhet házhoz néhány kattintással, futáraink pedig kiszállítják a kiválasztott fogásokat!