Édesburgonyát mindenkinek

Az édesburgonya, más néven batáta az elmúlt években meghódította az egész világot, mára ismerik mindenhol, egyre népszerűbb az egészséges életmódot követők körében, egy magára valami adó étteremnek pedig szinte már kötelező felvennie étlapjára a klasszikus köretek közé. Nem véletlenül – ez a gumós növény tele van értékes tápanyagokkal, és rengetegféleképpen elkészíthető. A Cityfood e heti cikkében megismerkedünk közelebbről a batátával, ami ugyan kiváltani csak bizonyos esetekben tudja a hagyományos burgonyát, mégis óriási rajongótáborra tudott szert tenni.

Miért olyan egészséges?

Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban: C-vitamin, béta-karotin, kálium, mangán – csak néhány a sok értékes tápanyag közül, amit az édesburgonya tartalmaz. Ezek az összetevők segítenek erősíteni az immunrendszert, javítani a látást és szabályozni a vérnyomást.

Magas rosttartalom: az édesburgonya rostjai támogatják az emésztést, eltelítenek, és csökkentik a vércukorszint ingadozását, így hosszabb ideig fenntartják a jóllakottság érzést.

Antioxidánsok: az édesburgonyában található antioxidánsok védik a sejteket a káros szabad gyökök ellen, így jelentősen csökkentik a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.

Alacsony kalóriatartalom: az édesburgonya viszonylag alacsony kalóriatartalmú, ugyanakkor nagyon tápláló, így ideális választás fogyókúrázóknak és azoknak, akik szeretnének egészségesebben étkezni.

Mi készüljön belőle?

A batáta egyik nagy előnye, hogy rendkívül sokféleképpen elkészíthető. A legegyszerűbb és legfinomabb elkészítési módja a sütés. Fűszerezzük kedvünk szerint, majd süssük ropogósra a sütőben. Készíthetünk belőle krémes pürét, amit köretként vagy akár levesek sűrítésére is használhatunk. Saláták mellé kiváló kísérő, de akár össze is keverhetjük más zöldségekkel. Készülhet belőle finom krémleves, ami dekoratív színe miatt vendégvárónak is szuper választás. Édes íze miatt kiváló alapanyag kevert süteményekhez, muffinokhoz és gyümölcskenyerekhez.

Sárga vagy lila?

A legelterjedtebb édesburgonyafajtának élénk narancssárga színe van, de létezik a zöldségből lila és fehéres színű is. Mindegyik fajta alkalmas emberi fogyasztásra, a szín csak kis mértékben befolyásolja az édesburgonya ízét, de a béta-karotin tartalom általában a sötétebb fajtákban magasabb.

Az édesburgonya tehát egy szuperegészséges élelmiszer, amit érdemes beiktatni az étrendünkbe. A Cityfood Vitálkonyha menüjének állandó szereplője, megrendelőink egyik kedvenc körete. Ha még nem kóstolta, próbálja ki nálunk, mi házhoz visszük az alacsony kalóriatartalmú, finom ebédet! Ételfutáraink minden hétköznap házhoz szállítják az egészséges fogásokat!