Márton-nap a Cityfooddal

Szent Mártonról, a 4. században élt római katonáról, aki később egyházi emberré lett, azután püspökké választották, majdnem két évezrede minden évben megemlékezünk. Nemcsak a kereszténység tiszteleg előtte, jósága és önzetlensége példaértékű mindenki számára. November 11-én, Márton napján világszerte tisztelgünk emléke előtt, és hagyományosan libahúsból készült ételeket fogyasztunk ezen a napon. A Cityfood e heti cikkének főszereplője Szent Márton és az ő lúdjai!

Ki volt Szent Márton?

Márton a Római Birodalom Pannónia nevű provinciájában (a mai Magyarország területén) született. Fiatal korában katonaként szolgált, így jutott el a mai Franciaország területére, ám egy hideg téli éjszakán, amikor Amiens városában őrséget állt, találkozott egy átfagyott koldussal. Nem habozott, levágta köpenyének felét, és odaadta a rászorulónak. Éjszaka álmaiban megjelent neki Jézus a koldus alakjában, és szólt hozzá. Ez a találkozás mély nyomot hagyott Mártonban, aki katonai hivatását feladta és megkeresztelkedett Később Tours püspöke lett, ahol hívei nagyon szerették, jóságágról rengeteg történet maradt fenn.

Márton-napi szokások

Az idők során számos néphagyomány kapcsolódott e jeles naphoz. A legismertebb szokás a libaevés, aminek eredete egy legenda, amely szerint Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor lelkes hívei püspökké akarták megválasztani. Márton-napon szokás az újbort is megkóstolni, és hálát adni a bőséges termésért. Ilyenkor felkészülnek a családok a közelgő hideg időre, mivel a kinti munkák befejeződnek, és kezdetét veszi a benti melegedés valamint a közös koraesti beszélgetések időszaka.

Mit mond a liba csontja?

Őseink a természet jelenségeiből és a Márton-napi lakoma különleges eleméből, a libából igyekeztek megjósolni a közelgő tél időjárását. A sült liba mellcsontja különleges jelentőséggel bírt a népi időjárás-jóslásban. Úgy tartották, hogy a csont alakja és színe árulkodik a közelgő tél jellegéről. Ha a liba mellcsontja hosszú és fehér volt, akkor havas, enyhe telet jósoltak. Ha pedig rövid és barna, akkor sáros, esős télre számítottak.

Manapság újra reneszánszát éli a Márton-nap, mely kedves családi eseménnyé varázsolható egy finom ebéddel. A Cityfood idén számos libás finomsággal készül: Házi libaleves, lúdgége tésztával, Libamájjal töltött sertésborda rántva, házi burgonyapürével, Márton-napi libamellfilé almás párolt káposztával – csak hogy néhányat említsünk. Válassza a Cityfoodot Márton-napon is, és házhoz szállítjuk ebédjét!