többféle lencse az asztalon

Lencsét enni jó!

A lencséről sokan nem is gondolják, mennyire sokoldalú élelmiszer, aminek legfőbb oka az lehet, hogy vannak, akik nem kedvelik jellegzetes ízét és állagát. Aki viszont igen, azoknak szuper tápanyagforrás és remek alapanyag, hiszen sokféle étel készíthető belőle. Az egészségtudatos étrendet követők számára kiváló választás, hiszen számos jótékony hatása mellett tele van vitaminokkal is. A Cityfood e heti bogcikke a lencséről szól, érdemes ismét velünk tartani!

Igazi szuperfood

  • Vitamin- és ásványianyag-bomba: a lencse kiváló forrása az A-, B1-, B2-, B9-, B11-vitaminoknak, valamint a magnéziumnak, folsavnak, foszfornak, kalciumnak, vasnak, cinknek és káliumnak. Különösen ajánlott kismamáknak, vegetáriánusoknak és vegánoknak a kiegyensúlyozott tápanyagösszetétele miatt.
  • Lassú felszívódású szénhidrát: alacsony glikémiás indexének köszönhetően lassan szívódik fel, így hosszantartó energiát biztosít. Ezért a fogyókúrázók és a cukorbetegek számára is remek választás. Segít stabilizálni a vércukorszintet és megelőzni a hirtelen energiaingadozást.
  • Fehérjeforrás: a lencse magas fehérjetartalma miatt az izomépítésben és az általános fizikai erőnlétben is fontos szerepet játszik. A növényi fehérjék könnyen emészthetők és nem terhelik meg emésztőrendszerünket.
  • Emésztésbarát rostok: a lencse gazdag rostokban, amelyek elősegítik az egészséges bélműködést, megelőzhetik a székrekedést, és támogatják az emésztőrendszer baktériumflóráját.
  • Szív- és érrendszer védő: rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez. Alacsony a telített zsírtartalma, viszont magas az oldható rosttartalma, ami segít csökkenteni a koleszterinszintet.
  • Egyéb egészségügyi előnyök: segíti a májműködést, az anyagcserét, javítja látásunkat, támogatja a haj növekedését, és növeli a férfiak termékenységét.

Ízletes és sokoldalú

A lencse nemcsak egészséges, de rendkívül finom is. A hagyományos magyar konyhában leginkább levesek és főzelékek formájában találkozhatunk vele, de a modern gasztronómia számos más kreatív felhasználási módot is ismer. Készíthetünk belőle salátákat, fasírtokat, burgereket, sőt, akár süteményeket is.

A lencse egy igazi szuperélelmiszer, fogyasztása számos előnnyel jár, hozzájárul általános egészségünk megőrzéséhez, és ha újévkor esszük, a hagyomány szerint még gazdagok is leszünk tőle. Nem véletlenül szerepel rendszeresen a Cityfood étlapján. Ha a mindennapos főzés akadályba ütközik, a Cityfood Vitálkonyha menüjében finom és kalóriaszegény ételeket találhat mindenki magának, futáraink pedig már kora hajnalban úton vannak, hogy időben házhoz tudják szállítani az ebédet!