A Fekete-erdő torta
A Fekete-erdő torta, németül Schwarzwälder Kirschtorte, az egyik legkedveltebb és legismertebb torta a világon. Elegáns megjelenése, gazdag, harmonikus ízvilága és könnyű elkészíthetősége miatt évtizedek óta szeretik és sütik világszerte. Legújabb cikkünkben megismerkedhetünk a torta történetével, elkészítésének titkaival és néhány érdekes, hozzá kapcsolódó ténnyel – tartson ismét a Cityfooddal!
Egy torta története
A Fekete-erdő torta eredete és elnevezése a német területen található Fekete-erdőhöz köthető. Egyes források szerint a 19. században már készítettek hasonló tortát a régióban, de mai formáját csak a 20. század elejére nyerte el. Az első írásos feljegyzés egy 1915-ös szakácskönyvben található róla, majd a két világháború között népszerűsége folyamatosan nőtt, és hamarosan az egész világon elterjedt. Mára megtalálható minden hazai cukrászdában, kicsik és nagyok egyaránt imádják.
A klasszikus Fekete-erdő torta hozzávalói
Piskóta: a torta alapja általában kakaós piskóta, de vaníliás vagy diódarabos alappal is készíthető.
Meggy: a meggy adja a torta jellegzetes ízét. Készülhet friss vagy akár befőtt meggyből is, ami éppen kéznél van.
Tejszínhab: a tejszínhab könnyedséget és krémességet kölcsönöz a tortának, a legjobb, ha frissen felvert tejszínhabot használunk hozzá.
Kirsch: az eredeti recept szerint akkor igazi a feketeerdő torta, ha kerül bele meggypálinka, azaz kirsch, ami a tortának kissé fanyar ízt kölcsönöz.
A torta elkészítése
A kakaós piskótát először megsütjük, majd hagyjuk kihűlni. Azután vízszintesen kettévágjuk, és megkenjük a meggypálinkával, erre halmozzuk a lecsöpögtetett meggybefőttet és a tejszínhabot. A rétegeket megismételjük, majd a tortát csokoládéforgáccsal vagy szórócukorral díszítjük.
Variációk egy tortára
A Fekete-erdő torta alapreceptje közismert, de természetesen találkozhatunk olyan recepttel is, ami kissé újragondolja az eredeti süteményt. Gyakori az is, hogy más technológiával, más formában készítik el a desszertet, aminek az íze kísértetiesen hasonlít és emlékeztet a Fekete-erdő tortáéra. Azok számára, akik nem szeretnek sütni, létezik sütés nélküli változat is, ahol kekszet használunk a piskóta helyett, ebben az esetben érdemes pohárkrémként felszolgálni.
A Fekete-erdő torta bármilyen alkalomra megfelelő, legyen szó születésnapról, ünnepről vagy csak egy hétvégi desszertről. Ha máris kedvet kapott a sütéshez, de az ebédre így már nem jut idő, rendeljen házhoz finom ételt a Cityfoodtól!